Tips

Mensen die de step Elfstedentocht vaker hebben gedaan, weten wat men te wachten staat wanneer je aan deze tocht begint. Wat als je de tocht voor het eerst doet? Ook voor de mensen die de tocht al eens hebben volbracht hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet.

Training

U stept een tocht van 230 km. op één dag. U staat gemiddeld rond 17 tot 19 uren op een step. Hiervoor zult u moeten trainen. Wij adviseren een geleidelijke opbouw van de training. Begin in februari/maart met een paar keer per week afstanden van 10 tot 20 km. te steppen. Bouw de afstand en de snelheid (tot gemiddeld 18 km. per uur) daarna geleidelijk op.

Een enkele keer een rit van 80 tot 100 km. vormt een goede basis voor het uitrijden van de step Elfstedentocht. Een goede test voor dit alles is het steppen van de 100 km. lange Elfmerentocht vanuit Sneek, die altijd het weekend voor Hemelvaartsdag wordt georganiseerd.

Materiaal

Zorg ervoor dat er voldoende lucht in de banden zit. Wanneer een buitenband slijtage sporen laat zien, vervang deze dan voor de tocht. De kans op lekrijden zal hierdoor afnemen. Het meenemen van binnen- / buitenbanden is ook aan te raden. Onderweg plakken is lastig. Ideaal is een extra velg met band, die bij lekrijden omgewisseld kan worden.. In de nachtelijke uren is het hebben van verlichting op de step aan te raden. Een “fietstasje” aan het stuur, waar je proviand in kunt stoppen is erg handig. Twee bidonhouders, zodat dorstlesser en energiedrank (zie voedingsadvies) een plek hebben op de step.

Kleding

Goed passende stepkleding is belangrijk. Daarbij moet rekening worden gehouden met de (verwachte) weersomstandigheden van de dag van de tocht. Wind en regen kunnen u parten spelen, maar de zon kan ook branden en dan is zonnebrand geen overbodige luxe. Goed schoeisel is belangrijk. Let ook op de sokken die je aan trekt, i.v.m. blaren. Laat u over kleding adviseren door een goede sportzaak. Wanneer er een volgauto mee rijdt, laat deze dan reserve kleding meenemen.